Забележителности около Пампорово


Все по-често се говори за Пампорово като лятна дестинация. До преди няколко години курортът бе изключително предпочитан от любителите на зимните спортове, но напоследък Пампорово се превръща и в предпочитана лятна дестинация, смело конкурираща се с една почивка на морето. Независимо през кой сезон посетите Пампорово и Родопите, те винаги има какво да ви покажат и с нещо да ви изненадат.

Пампорово е известно със своите добри условия за начинаещи скиори и сноубордисти. Благодарение на своите полегати ски писти, денивелация и степен на трудност курортът се нарежда сред най-добрите за ски обучение в Европа. Всяка година тук се провеждат различни състезания, първенства и купи по ски спортове, като голяма част от тях са за деца. По този начин се дава възможност на най-малките да се изявят и да положат основите на една успешна спортна кариера.

Избирайки сред множеството хотели в Пампорово е хубаво да обърнете внимание както на локацията, така и на възможностите и удобствата, които хотелът предлага, особено ако вие и вашите деца не практикувате зимни спортове. Важно е как бихте могли да запълните свободното си време. Чудесно предложение, съчетаващо гореизброените опорни точки е най-новият 4-звезден хотел - хотел Екстрийм, Пампорово. Отличната му локация само на 300 метра от зелената туристическа ски писта, самото му топографско местоположение, доказаното гостоприемство и прекрасни условия, които той предлага, го нарежда сред най-предпочитаните хотели, както през зимата, така и през лятото. Говорейки за лятото, все повече туристи и гости на курорта преоткриват Пампорово и качествата му на летен курорт. Чистият планински въздух, който се филтрира от хиляди декари вековни борови гори, надморската височина, спокойствието и безвремието, царящи тук, близостта му до атрактивни туристически забележителности го превръщат във все по-посещаван курорт с всяко изминало лято.

Съчетанието на умерени температури, прекрасна топография и ландшафт с наситеност откъм забележителности правят Пампорово и околността много предпочитано място за почивка.

Тук има за всекиго по нещо. Ако сте от по-неподготвените туристи, то за вас са идеални екопътеките: Каньонът на водопадите, Невястата, пътеката покрай Смолянските езера. Ако пък сте любители на историята и археологията, то районът има много с какво да ви впечатли. Недалеч от Пампорово, над село Гела се намира и най-високо разположената крепост в Родопите. А слушали ли сте легендата за Момчил войвода и самоотвержената му защита на Смолянския край от поробителите? Всяка събота на Момчилова крепост при ясно време може да наблюдавате специално създаден филм, прожектиран директно върху скалите под звездното небе. Кой не е чувал за пещерите-гордости на Родопите – Дяволското гърло и Ягодинска пещера. А чували ли сте за Ухловица? В много популярни и предпочитани дестинации през последните години се превърнаха панорамните площадки – Орлово око и Вълчи камък. Все места, предлагащи адреналин, докато бъдат достигнати, а след това 360-градусови необятни гледки, които ще се запечатат в паметта ви.

Дяволската пътека пък ще ви донесе онази доза приключение, стръмни участъци, адреналин в големи дози и прекрасни моменти, докато я изминавате. Убедихте ли се колко невероятен е районът около Пампорово и защо все повече хора го предпочитат за почивка през лятото? И това не е всичко, но ако разкажем за всяко едно място-няма да ни стигнат дни.